TESTAMENT RENÉ VAN CHALON
R. Sickinghe,
Te Aken in het Onze Lieve Vrouwe Munster
RENÉ VAN CHALON
René was twaalf jaar oud, toen hij in 1530 van zijn oom Philibert het prinsdom erfde (en zeker nog veertig andere heerlijk-heden in Bourgondië, en andere landstreken; bovendien Genève en Neuchâtel).
Translate
📚 Dutch Version
📚 English Version
1) Het jaar 1530 is dus het jaar van de verbinding van Orange met Nassau. René was namelijk door zijn vader (Hendrik 111) een graaf van Nassau. Enkele jaren later, in 1538, werd René van Chalon-Orange, bij de dood van zijn vader Hendrik 111, Heer van Breda en kwam hij in het bezit van de enorme bezittingen der Bredase Nassau's in de Nederlanden.
2) In het jaar 1538 begint dus de relatie van Orange met de Nederlanden.
3) Op de stamboom is tevens zichtbaar de verbinding tussen het Huis Nassau en de Nederlanden, namelijk door het huwelijk van Engelbert 1 van Nassau met de Nederlandse Johanna van Polanen, Erfdochter van Breda en de Lek, in 1403, maar eigen-lijk bestond er al eerder een relatie tussen Nassau en de Neder-landen door het huwelijk dat Hendrik II van Nassau +/- 1220 sloot met Mechteld van Gelre en Zutphen.
|
HENDRIK 11 Җ MECHTELD
(1190-1251) vóór 1221
Gravin van Gelre en Zutphen (†1288)
|
~§~ RUPERT
beleend met Dietz en Ober-Lahnstein,
Ridder der Duitse Orde Overleden op 19 september vóór 1247
|
~§~ WALRAM — — — — WALRAMSE TAK
(Groothertogin van Luxemburg)
|
~§~ OTTO — — — — OTTOONSE TAK
(Hare Majesteit Koningin Juliana)
|
~§~ HENDRIK
vermeld in 1274, monnik te Arnstein
|
~§~ GERHARD
vermeld in 1259,
Aartsdiaken van de Kempen, bisdom Luik,
Kanunnik van St.-Lambert te Luik
Proost der Kapittels van St.-Pieter te Luik,
Onze Lieve Vrouw te Maastricht,
Onze Lieve Vrouw te Aken
en St.-Walburg te Tiel.
gOverleden 2 mei 1311, begraven
te Aken in het Onze Lieve Vrouwe Munster
|
~§~ JAN
Aartsdiaken van Condroz, bisdom Luik, 1262,
1265, 39e Bisschop van Utrecht, 1267-1288.
Overleden ná 1295 -25
René van Chalon was een sympathieke jongeman met een typisch Frans uiterlijk. Overeenkomstig de wens van zijn oom Philibert voerde hij de titels Chalon en Orange vóór die van Nassau. Daarom spreekt men ook nog nu van Oranje-Nassau en niet van Nassau-Oranje. Ook komt van dit tijdstip af het wapen van Orange (een jachthoorn) in het wapen van de Nederlandse Nassau's voor, terwijl volgens het boek van Dr. Japikse de wapen-spreuk «Je maintiendrai Chalon» nu werd overgenomen en gewijzigd in « Je maintiendrai Nassau», later verkort tot «Je main-tiendrai».
Vlak voor hij sneuvelde in de strijd om St. Dizier liet de kinderloze 25-jarige René van Chalon zijn testament opmaken. Daarin wees hij zijn neef Willem aan als enige erfgenaam van het Prinsdom Orange. Vanaf 18 juli 1544 mocht de 11-jarige Willem van Nassau zich prins van Oranje noemen.
Zo werd hij de stamvader van het huis Oranje-Nassau. Willem nam ook de lijfspreuk 'Je maintiendrai' (ik zal handhaven) over van de familie Van Chalon. Willem mocht van keizer Karel V de erfenis van zijn neef aanvaarden op voorwaarde dat hij zijn opvoeding voltooide aan het keizerlijke hof in Brussel en dat hij katholiek zou worden opgevoed.
In 1544, op de jeugdige leeftijd van bijna zesentwintig jaar, sneuvelde René bij het beleg van St.-Dizier aan de Marne. Evenals zijn vader en zijn oom, had hij in de strijd tussen Karel V en Frans van Frankrijk de zijde van de keizer gekozen, bij wie hij zeer in aanzien was.
Deze had hem wegens zijn verdiensten een lijfrente van f 2.000,- geschonken; het originele document bevindt zich in het Koninklijk Huisarchief. Hij werd aanvankelijk bijgezet te Bar-le-Duc, waar zijn grafmonument nog bestaat. Later werd hij overgebracht naar de familiegrafkelder in de Grote Kerk te Breda.
Eigenlijk heeft René het prinsdom nooit daadwerkelijk bezeten, want bij de dood van zijn oom Philibert van Chalon ontving zijn grootmoeder, Philiberte van Luxemburg, het vruchtgebruik van de goederen Chalon; al het overige werd het eigendom van René. Philiberte van Luxemburg was het hiermee helemaal niet eens; er ontstond heftige ruzie en er kwam een proces van. Zij schonk zelfs het prinsdom, wederrechtelijk, aan iemand anders.
Deze onaangename toestand bestond nog, toen René in 1544 sneuvelde en het bleek dat hij het prinsdom had vermaakt aan zijn elfjarige neef van vaderszijde, Graaf Willem van Nassau-Dillenburg, de latere Prins Willem de Zwijger. Het testament van René van Chalon (zie de afbeelding met de desbetreffende passage) is nog aanwezig in het Koninklijk Huisarchief. Het vormt een van de belangrijkste stukken van de verzameling.«...et ordonné, instituons et ordonnons notre héritier universel ou sub-stitué à nosdits enfans, le filz aisné de notre bon seigneur et oncle paternel monsieur le conte Guillaume de Nassau qui sera survivant au jour de notre trespas sans enfants légitime. Et si icelluy filz aisné après estre venu en notre boirie et succession décédant sans enfants ou enfants légiti-mes, le second filz de mondit seigneur le comte Guillaume luy succedera ou, en faulte de luy, autre plus prouchain masle, et en faute de masle, la plus prouchaine femelle, yssue de mondit sieur le conte Guillaume....»
«...en bevolen, benoemen en bevelen wij onze universele erfgenaam of vervanger voor onze genoemde kinderen, de oudste zoon van onze goede heer en oom van vaderskant, graaf Willem van Nassau, die op de dag van ons overlijden zal overleven zonder wettige kinderen. En indien de genoemde oudste zoon, nadat hij in ons bezit is gekomen en de opvolging heeft verkregen, zonder kinderen of wettige kinderen overlijdt, zal de tweede zoon van mijn genoemde heer Graaf Guillaume hem opvolgen of, bij zijn afwezigheid, een andere dichtstbijzijnde man en, bij zijn afwezigheid, de dichtstbijzijnde vrouw, van mijn genoemde heer Graaf Guillaume....»
Comments
Post a Comment