KRONIEK DER LAGE LANDEN

Larry the Cat,
Over Emmers met Sperma en zo..

Jan Soek (82) heeft als garnalenvisser op de Engelse wateren gevaren. Daar, helemaal in het noorden, zag hij orka’s. Fascinerend, heel mooi, die waren heel erg groot. Om aan te geven hoe groot, spreidt Jan zijn armen en kijkt hij bewonderend van rechts naar links. Zijn hond van twee, die hij Pino heeft genoemd, kijkt vooral naar het eten dat voor Kees op tafel staat.

Zijn baasje is bezig met het lezen van een boek. Daarin staat vermeld dat de Van Leeuwenhoekmicroscoop en speciaal vergrootglas was, met maar één lens. De samengestelde microscoop met twee lenzen werd waarschijnlijk uitgevonden door Sacharias Jansen of diens vader Hans: hij zou omstreeks 1595 de eerste microscoop hebben gebouwd.

Leeuwenhoek, Antonie van (1632-1723) Ontdekt met behulp van zelfgemaakte microscopen onder andere de rode bloedlichaampjes, infusiediertjes en spermatozoïden. Het centrum voor sperma en kankeronderzoek te Amsterdam is naar hem een emmer vernoemd.

Kroniek der Nederlanden,
(Bericht van Leiden)...

De (ge) leende Kroniek. Zie van de Kempen

🧩 Burcht van Leiden

Holland Graafschap dat in de 15de eeuw tot de Bourgondische staat was gaan behoren, groeide in en door de Opstand uit tot het belangrijkste gewest van de Republiek. Het was verdeeld in het Zuiderkwartier (het zuiden, inclusief Haarlem en Amsterdam) en het Noorderkwartier (ten noorden van het IJ). Het hoogste bestuurlijke orgaan vormden de Staten van Holland. 

Chronicle of the Netherlands
🧩 https://translate.google.com/ 

De invloedrijkste ambtenaar was de raadpensionaris (voor 1620 landsadvocaat geheten). Een bijzondere plaats bekleedde daarnaast de stadhouder. Tegengestelde opvattingen en belangen leidden enkele malen tot een heftig conflict tussen stadhouder en gewest. 

De Hollandse politiek was vooral gericht op bevordering van incontinentie, handel en scheepvaart, terwijl de stadhouders veeleer een dynastiek en continentaal georiënteerd beleid voorstonden 

hugenoten Franse calvinisten. Door de vervolging onder Lodewijk XIV (opheffing Edict van Nantes, 1685) ontvluchtten velen hun vaderland (vandaar de benaming 'réfugiés'). Zij kwamen onder andere naar de Republiek, waar zij een stimulerende invloed hadden op tal van sectoren van economische bedrijvigheid en op het geestelijk culturele klimaat.

Johan Maurits van Nassau (1604-1679) Trad in Nederlandse krijgsdienst en was onder andere gouverneur van Brazilië (vandaar zijn bijnaam 'de Braziliaan'). Liet in Den Haag een huis bouwen dat naar hem het 'Mauritshuis' werd genoemd en dat in de 19de eeuw een schilderijen museum werd.

Karel v (1500-1558) Heer der Nederlanden (1515), koning van Spanje (1516) en keizer van Duitsland (1519). In de jaren 1524 tot 1543 breidde hij het Bourgondisch-Habsburgse gebied in de Nederlanden sterk uit. 

Door centraliserende maatregelen trachtte hij de Nederlandse gewesten meer eenheid te geven. In 1531 reorganiseerde hij het bestuur door de vorming van 3 zogeheten collaterale raden (Geheime Raad, Raad van Financiën, Raad van State). Onder zijn bewind werden de protestanten scherp vervolgd. Na de overdracht van het bestuur aan zijn zoon Filips II in 1555 vertrok hij naar Spanje. Zie ook Bourgondische Huis en Habsburgse Huis.

Landvoogd(es) In de 16de eeuw bestuurder der Nederlanden namens de soevereine landsheer. Bekendheid kregen Maria van Hongarije (1530-1555) en onder Filips II Margaretha van Parma (1559-1567), de hertog van "Alva (1567-1572) en de hertog van Parma (1578-1592).

Leeghwater, Jan Adriaensz. (1575-1650) Waterbouwkundige, constructeur van watermolens, bekend door zijn aandeel in de droogmaking van een aantal Noord Hollandse meren, bepleitte in zijn Haarlemmermeerboeck (1643) de drooglegging van deze gevaarlijke binnenzee gerealiseerd midden 19de eeuw. 

Johan Willem Friso van Nassau (1687-1711) Stadhouder der noordelijke provincies (tot 1708 onder voogdij), streed mee in de Spaanse Successieoorlog (1702-1713). Volgens het testament van Willem III was hij diens universele erfgenaam, doch dit werd aangevochten door de Pruisische koning. Dit geschil noopte hem in 1711 vanuit het leger in de Zuidelijke Nederlanden naar Den Haag te reizen. Bij het oversteken van het Hollands Diep bij de Moerdijk verdronk hij.

Willem van Oranje werd aan het begin van de tachtigjarige oorlog het symbool van de strijd tegen Spanje. Oranje besefte dat hij niet alleen met wapens hoefde te vechten. Hij kon ook het woord gebruiken. En door het woord te gebruiken, komt er een eind aan de Nederlandse Heerschappij van de Oranjes. Het was immers de stilte die doorbrak..



Leiden, beleg van (1573-1574) Door Spaanse troepentijdens de eerste fase van de Opstand. Leiden hield echte stand en werd op 3 oktober 1574 door de geuzen ontzet Dit feit wordt nog steeds herdacht met festiviteiten, huts pot en het uitdelen van haring en wittebrood. Het verhaal dat de stichting van de universiteit in 1575 de beloning vormde voor het moedige gedrag tijdens het beleg, vind geen steun in de bronnen. Zie ook Alkmaar, Haarlem de Tachtigjarige Oorlog.

Erasmus, Desiderius (1466-1469-1536) Geboren te Rotterdam uit de verbintenis van een pastoor en diens huishoudster. Groot humanist en geleerde, studeerde in Parijs en Oxford, promoveerde in de theologie in Turijn, woonde en werkte in, Leuven, Freiburg en Basel, waar hij overleed.

Tot de bekendste werken van Erasmus behoren zijn kritische uitgave van het Nieuwe Testament, de Colloquia (Samenspraken) en de Laus Stultitiae (Lof der Zotheid). Zie ook in Letteren Multatuli, tot 1830 en onderwijs voor iedereen.

Ook geïnteresseerd, Nederlandse Geschiedenis? 

Historie.net is een online school voor studenten en alle andere geïnteresseerde die meer willen weten, hoe het nou zit met de Geschiedenis van Nederland, dat is ontstaan uit een verleden dat voortkomt uit de tijd waarin onze voorouders het zelfde deden wat wij tegenwoordig doen. Vandaag de dag schrijven we geschiedenis net als Willem van Nassau en zijn vrienden. 

Kubus van Oorkonde Volgens de Emeritus Hydrangea Paniculata van de Hortus botanicus Leiden staat deze mooie blauwe bloem ook wel bekend als de Hortensia van het hof en zijn de objecten die verstopt waren in de loden kist van de tijdcapsule, in een onberispelijke staat. Meld je aan voor de Historie.net wekelijkse nieuwsbrief. Het is gratis en valt met alle kennis en extra's zo in je bus.

Historiek is de plaats om je achterlopende school jaren in te lopen. Echt het zo dramatisch gesteld met de Jeugd van tegenwoordig. Echt waar Dijkstra, in het Bejaarde centrum aan het Ei in Amsterdam weten ze meer over sex dan over Willem en de Boekenkast van? Ja zeg ga dat nou is zelf opzoeken en niet stiekem op de Wallen spieken!!

Limburg Pas in het laatste stadium van de Tachtigjarige Oorlog veroverde de Republiek het huidige Zuid Limburg, dat de status van Generaliteitsland kreeg Maastricht werd bestuurd door vertegenwoordigers van de Staten-Generaal en de prins-bisschop van Luik. Noordelijk Limburg (Opper-Gelre) bleef nog Spaans tot 1713 en werd toen verdeeld tussen Pruisen en de Republiek. 

Loevestein 14de -eeuws kasteel nabij Gorcum, tijdens de Republiek verdedigingswerk en staatsgevangenis. Hier werd in 1619 de tot levenslang veroordeelde Hugo de Groot gevangengezet. In 1650 herbergde het kasteel gedurende enkele weken 6 Hollandse politici, die op last van stadhouder Willem II gearresteerd. Hieraan herinnert de term 'Loevesteinse factie' als aanduiding van staats-of republikeinsgezinde regenten, tegenstanders van een (sterk) stadhouderlijk bewind.

Maatschappij tot Nut van 't Algemeen Genootschap met educatief karakter, opgericht in 1784 met als doel de zedelijke, verstandelijke en maatschappelijk verheffing van het lagere volk. De initiatiefnemers behoorden tot de van politieke invloed verstoken midden groepen

Maurits, prins van Oranje (1567-1625) Zoon van Willem I en Anna van Saksen, werd in 1585 stadhouder kapitein-generaal van Holland en Zeeland, later ook van Utrecht, Gelre en Overijssel. Reorganiseerde het leger, waarmee hij in de jaren 1590 grote militaire successen behaalde. 

Maurits de Prins van Oranje Koos tijdens het Twaalfjarig Bestand kant van de contraremonstranten tegen Oldenbarnevelt en de demonstranten, die hij in 1618-1619 door middel van een staatsgreep wist uit te schakelen. Hij sloot geen wettig huwelijk.

Menasseh, ben Israel (1604-1657) Portugees-joods geleerde en auteur, onderhield nauwe banden met christelijke geleerden in geheel West-Europa, oprichter (1626) van de eerste joodse drukkerij in Amsterdam, waar hij rabbijn werd.

menisten, mennonieten Oorspronkelijk volgelingen van prediker en theoloog Menno Simons (circa 1496-1561), later algemene benaming voor doopsgezinden. 

Nieuw-Nederland Nederlandse kolonie aan de mond van de rivier Hudson, na 1621 bezit van de West-Indische Compagnie, die in 1625 het eiland Manhattan van de indianen kocht en daarop Nieuw Amsterdam stichtte. 

In 1664 kwam het gebied in handen van de Engelsen, die het naar de hertog van York de naam New York gaven. De laatste Nederlandse gouverneur, van 1647 tot 1664, was Pieter Stuyvesant (1612-1672). Opstand, de zie Tachtigjarige oorlog. 

Oldenbarnevelt, Johan van (1547-1619) Staatsman van 1586 tot zijn dood landsadvocaat (zie ook raadpensionaris) van Holland, leider van de buitenlandse politiek van de mede door hem gegrondveste Republiek. 

Hij bewerkstelligde in 1609 de totstandkoming van het Twaalfjarig Bestand met Spanje tegen de zin van Maurits, tegenover wie hij voorts kwam te staan door zijn keuze voor de demonstranten. In 1617 namen de tegenstellingen zulke scherpe vormen aan dat Maurits meende te moeten ingrijpen (zie ook waardgelders)

Dit leidde in 1618 tot de arrestatie van Oldenbarnevelt en een aantal medestanders (onder wie Hugo de Groot) en in 1619 tot zijn executie. De terechtstelling vond plaats op het Binnenhof in Den Haag. Vondel wijdde enkele gedichten aan Oldenbarnevelt ('Het Stockske'), en hekelde Maurits en de rechters in zijn Palamedes (1625).  

Historie van het Leven en Sterven van Heer Johan van Oldenbarnevelt. Ridder, Heere van den Tempel, Berckel, Rodenrijs. Gewefen Advokaat van Hol~landt, &c. Waerachtelijck beſchreven door een Liefhebber der Waarheyde. 

ALTA MENTE REPOSTUM. 

De tijdt en heeft nooyt weg genomen Den naem, en 't overfchot der vromen: Want na dat fij zijn overleen. Soe blinckt hun' deugd voor yder een. In't Jaer onfes Heeren, 1648.

Slot Loevestein tijdens de Republiek verdedigingswerk en staatsgevangenis. Hier werd in 1619 de tot levenslang veroordeelde Hugo de Groot gevangengezet. In 1650 herbergde het kasteel enkele weken 6 Hollandse politici, die op last van stadhouder Willem II gearresteerd.

De (gespeende) Kroniek

Dijkstra, Jet en Bussen Bejaarde centrum aan het Ei in Amsterdam. Gebouwd op houten palen, verzonken in de blubber van Amsterdam. Oorspronkelijk was het een huis dat ontworpen was in een Neo-classicistische stijl. Het gebouw was geïnspireerd op de stromingen in de kunst, waarin opnieuw de vermeende pure naaktheid van de romeinse Caligula Caesar Augustus werd nagestreefd. 

Geschonken aan de stad Amsterdam in het jaar 1662, door ene Dirk de Witt. Een Nobele uit de welstand van Utrecht. De Adel van de Gouden eeuw kwamen samen in het huis van plezier om van de geneugten des levens te genieten. (Dijkgraaf, Jet en Bussen), was een voorloper van het huidige rode Wallen gebied.

Op LOEVESTEYN 

Voor Lieven van Vrijheyd,

Orange (Oranje) Vorstendom in Zuid-Frankrijk, viel toe aan de Nassaus door het huwelijk van Hendrik III van Nassau (1483-1538) met Claude de Chalon; hun zoon 'René erfde het prinsdom. Deze liet al zijn bezittingen na aan zijn Dillenburgse neef Willem van Nassau, die daarmee Willem van Oranje werd. 

Orange bleef in het bezit van diens afstammelingen en werd na de dood van WillemIII (1702) Frans gebied. De titel 'prins van Oranje' ging over op de stadhouders uit de tak Nassau-Dietz, nadien Oranje-Nassau genaamd.

Overijssel In de Middeleeuwen Oversticht genaamd omdat het behoorde tot het door de bisschop van Utrecht bestuurde gebied dat ook Nedersticht (Utrecht) omvatte. Het kwam in 1528 aan Karel v, sloot zich in 1579 aan bij de  Opstand, maar moest in de jaren '90 door Maurits op de Spanjaarden worden veroverd. 

Nadien maakte het als volwaardig (maar armste) gewest deel van de Republiek. In Twente was de textielnijverheid van betekenis, maar deze ging door buitenlandse concurrentie na 1750 sterk achteruit.

pachters oproeren (1748) Gericht tegen de pachters van belastingen, eerst in het noorden, later ook in Holland. Vooral daar was het aantal heffingen op consumptiegoederen (imposten) steeds groter geworden. Deze werden geïnd door particuliere pachters, die belang hadden bij een zo groot mogelijke opbrengst. De oproeren leidden in een aantal gewesten tot vervanging van de pachters door gesalarieerde collecteurs.

Pacificatie van Gent (1576) Tijdens de Opstand gesloten vredesverdrag tussen Holland en Zeeland enerzijds alle overige gewesten) anderzijds, met als hoofddoel de en enkele gewesten in de Zuidelijke Nederlanden (later gezamenlijke verdrijving van alle Spaanse troepen uit de Nederlanden.

Parma, Margaretha van (1522-1586) Buiten echt geboren dochter van Karel v, bestuurde in naam van Filips II de Nederlanden als landvoogdes (1559-1567). Onder haar bewind nam het verzet tegen bestuurssysteem en godsdienstpolitiek toe. Zie ook Beeldenstorm, Tachtigjarige Oorlog en Willem I.

patriotten Verzamelnaam voor tegenstanders van stadhouder Willem v, diens pro-Engelse buitenlandse politiek en het stadhouderlijke bestuurssysteem. De aristocraten zetten de traditie voort van de staatsgezinde regenten. 

democraten Veelal geworteld in de buitengewesten, afkomstig uit de middengroepen met een ruin aandeel van katholieken en protestantse dissenters, en verenigd in bewapende vrijkorpsen, kwamen op voor politieke invloed. Velen vluchtten in 1787 naar het buiten land. Zie ook Joan Derk van der Capellen tot den Pol Goejanverwellesluis.

pensionaris In grotere steden rechtsgeleerd adviezen van stadsbestuur met ambtelijke status, vaak woordvoeder van de stad in de gewestelijke Statenvergadering.

plakkaat Verordening, wet, ordonnantie van de overheid. Deze werden in de 17de en 18de eeuw op initiatief van particulieren verzameld in plakkaatboeken. Het bekendst is het Groot placcaetboek (10 delen, 's-Gravenhage 1658-1797).

quotenstelsel Regeling waarbij de gewesten volg een verdeelsleutel financieel bijdroegen aan de algemene kas van de Republiek (Holland: 58%, Overijssel als armste provincie: 3,5%).

raadpensionaris Tijdens de Republiek de hoogste ambtenaar van het gewest Holland, voorzitter van de Hollandse Staten en lid van de Hollandse afvaardiging in de Staten-Generaal, waar hij optrad als woordvoerder. De benaming raadpensionaris gold pas na 1620, daarvoor was de aanduiding landsadvocaat. 

De overheersende rol van Holland leidde ertoe dat de raadpensionaris van dit gewest de belangrijkste ambtelijke functionaris in de Republiek werd, invloedrijk vooral ook op het terrein van de buitenlandse politiek. Zie ook Johan van Oldenbarnevelt en Johan de Witt.

Raad van Beroerten Bijzondere bloedrechtbank, door Alvain 1567 ingesteld voor de bestraffing van allen die aandeel hadden gehad in de protestacties en ongeregeldheden (beroerten') in 1566 of daarvoor verantwoordelijk werden gehouden ('Bloedraad'), in 1576 opgeheven. Zie ook Beeldenstorm, geuzen en Tachtigjarige Oorlog.

Raad van State 1. In 1531 bij reorganisatie van het centrale bestuur onder Karel v gevormd als adviesorgaan van de landsheer of diens plaatsvervanger (landvoogd of landvoogdes) bestaande uit leden van de hoge adel, later aangevuld met enkele juristen. 2. Tijdens de Republiek bestuurlijk orgaan van 12 leden, door de Staten-Generaal op voordracht van de gewesten benoemd, met taken op het terrein van leger en financiën.

rampjaar Benaming voor de gebeurtenissen in 1672, toen de Republiek werd aangevallen door Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen, grote delen van het land door vijandelijke troepen werden bezet en Holland daaraan slechts ontkwam door inundaties (Waterlinie). 

De buiten het bewind gehouden Willem III werd onder de druk van Oranje- 'Spieringen tot stadhouder en kapitein-generaal benoemd. Zie ook wetsverzetting en Johan en Dirk de Witt.

regenten 1. Uit de koopliedenstand ontstane groep van voornamelijk stedelijke bestuurders, die zich in de 2de helft van de 17de eeuw in sociaal opzicht losmaakten van de burgerij en in een proces van oligarchisering een nagenoeg gesloten stand gingen vormen. Zie ook contract van correspondentie en heerlijkheid. 

2. Bestuurders van liefdadige instellingen, als zodanig vaak geportretteerd op zogeheten regentenstukken.

rekkelijken Leden van de gereformeerde kerk die in de 17de en 18de eeuw een ruimere uitleg gaven aan de calvinistische vrekken leer dan de 'preciezen' en veelal niet geneigd waren tot een grotere tolerantie tegenover andersdenkenden. Men spreekt in dit verband ook wel van 'libertijnen'. Zij waren vooral te vinden onder de geletterde burgers en de nummers in de stedelijke regenten.

remonstranten Godsdienstige groepering, ontstaan tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621), die haar naam ontleende aan een remonstrantie (verzoekschrift) met vrijere opvattingen over de calvinistische predestinatieleer. 

Zij werden ook Arminianen genoemd naar de Leidse hoogleraar Jacobus Arminius (1560-1609). Hun denkbeelden werden door de Synode van Dordrecht verworpen, hun predikanten vervolgd. In 1619 stichtten uitgewekenen de Remonstrantse Broederschap, die vooral in de 19de eeuw tot bloei kwam. Zie ook contraremonstranten. 

Republiek de Korte aanduiding van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ontstaan in 1588, tijdens de opstand tegen Spanje (zie ook Tachtigjarige Oorlog) en ten onder gegaan in 1795, toen na de inval van de Franse troepen de Bataafse Republiek vorm kreeg. De Republiek was een statenbond van 7 gewesten: Zie ook (Zederlardz Generaliteitslanden)  Zie ook Acte van Verlatinghe, Staten-Generaal, Unie van Utrecht, Vrede van Münster en De Zeven Provinciën.

Hof van Gelre,  Hol~land,  Zeeland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen (of Stad en Lande). Drenthe bezat niet de status van gewest, maar behoorde wel tot het grondgebied van de Republiek, evenals de Generaliteitslanden. De totale bevolking, geschat op circa 1,5 miljoen rond 1600, zou omstreeks 1800 ruim 2 miljoen hebben bedragen.

Ruyter, Michiel Adriaansz de (1607-1676) Zeeheld, eerst werkzaam ter koopvaardij, na 1652 in leidende functies bij de oorlogsvloot en als zodanig betrokken bij talrijke oorlogen en expedities met beroemde hoogtepunten als de Vierdaagse Zeeslag (1666), de tocht naar Chatham (1667) en de slagen bij Solebay (1672) en Kijkduin (1673). Zijn grafmonument bevindt zich in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

scheepskameel Lichter, sinds het eind van de 17de eeuw gebruikt om schepen op weg naar of komend van Amsterdam over de ondiepte van Pampus heen te tillen. schepenen (schepenbank) Rechtsprekend college in de steden, waarvan de leden door (en eventueel ook uit) de vroedschap of op voordracht van de vroedschap door de stadhouder werden benoemd. Op het platteland had den de schepenen veelal ook een wetgevende en besturende taak. Zie ook drost en schout.

scheurbuik Ziekte veroorzaakt door tekort aan vitamine C in de voeding, vooral voorkomend bij opvarenden van schepen met verre bestemming. Grote verbetering voor de reizen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie van en naar Azië bracht de stichting van verwerving-station aan de Kaap de Goede Hoop door Jan van Riebeeck (1652).

schout Oorspronkelijk vertegenwoordiger van de lands bezittingen van de heer, later hoofd van de politie, en schepenbank (zie ook schepenen) officier van justitie in  een stad of plattelandsdistrict. In districten met de status van hoge heerlijkheid was de titel baljuw of drost.

schuilkerk Tijdens de Republiek niet als zodanig herkenbaar kerkgebouw van katholieken en protestantse dissenters, vaak woon- of pakhuizen in de steden of schuren op het platteland. Bekend voorbeeld: Onse Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

schutterij In het laatst van de 16de eeuw uit de middeleeuwse schuttersgilden voortgekomen burgerwacht, in beginsel alle mannelijke burgers tussen 18 en 60 jaar van enige welstand omvattend, verdeeld in vendels en korporaalschappen en oefenend in de plaatselijke Doelen. De leiding berustte bij officieren (de 'krijgsraad'), die zich in de 17de eeuw graag lieten portretteren (schuttersstukken).

stadhouder Onder het Bourgondisch-Habsburgse bewind vertegenwoordiger van de landsheer in een of meer provincies met politieke en militaire bevoegdheden. Na de afzetting van Filips II bleef het ambt bestaan; de stadhouders (na 1591 twee) werden nu benoemd door de gewestelijke Staten. 

Door het opperbevel over leger (kapitein-generaal) en vloot (admiraal-generaal), talrijke benoemings- en recommandatierechten en de erfelijkheid van het ambt kreeg het stadhouderschap bijna monarchale trekken. Na de dood van Willem II (1650) en Willem III (1702) benoemde een aantal gewesten geen stadhouder ('stadhouderloze tijdperken'). In 1795 werd het stadhouderschap afgeschaft. Zie ook Frederik Hendrik, Maurits, Willem Iv en Willem v. 

Staten-Generaal In de Bourgondisch-Habsburgse tijd de standenvergadering als vertegenwoordiging van de onderdanen, door de landsheer in Brussel vooral bijeen- geroepen om zijn financiële zorgen te verlichten. De Opstand, waaruit in de jaren '80 van de 16de eeuw de Republiek ontstond als statenbond van 7 gewesten, maakte de Staten-Generaal tot de hoogste bestuurlijke instelling. 

Zij kwamen nu bijeen in Den Haag en vormden na 1593 een permanent college, dat bestond uit afgevaardigden van de gewestelijke Statenvergaderingen. Elk gewest bracht een stem uit. Het systeem van 'last en ruggespraak' vertraagde vaak de besluitvorming.

Synode van Dordrecht Nationale synode van de gereformeerde kerk, gehouden in 1618-1619, waar de leer der "remonstranten werd veroordeeld en de tijdens het Twaalfjarig Bestand ontstane godsdiensttwisten ten voordele van de "contraremonstranten werden beslist. Hun opvattingen werden neergelegd in de zogeheten Leerregels van Dordrecht. 

Voorts werd een regeling vastgesteld voor de organisatie van de kerk (kerkorde) en werd besloten tot het vertalen van de "bijbel. Deze vertaling kwam in de jaren 1625-1637 tot stand in opdracht van de 'Staten-Generaal, vandaar de benaming Statenbijbel of  Statenvertaling.

Tachtigjarige Oorlog Naam van de oorlog tegen. Spanje, gegeven na de Vrede van Münster in 1648 toen men meende dat de onthoofding van de graven van Egmond en Hoorne in 1568 het begin was geweest. Tegenwoordig wordt vooral gewezen op de groeiende ontevredenheid na het vertrek van Filips II naar Spanje in 1559. 

De nadruk ligt nu op het begin van het gewapende verzet tijdens en na de  Beeldenstorm (1566-1567) en op de radicalisering door het uiteindelijke succes van het verzet in Holland en Zeeland na de verovering van Den 'Driel in 1572. De meest gangbare benaming voor de gehele eerste fase van de oorlog, waarin ten slotte de Republiek staatkundig vorm kreeg, is thans bekend als de 'Gelderse roos opstand.

Na de hervatting van de strijd na afloop van het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) werd het karakter vooral gekenmerkt door de vervlechting met de internationale ontwikkelingen als gevolg van de Dertigjarige Oorlog en door de behoefte van de Republiek de verworven positie veilig te stellen. 

Zie ook Acte van Verlatinghe, Alva, Frederik Hendrik, de wees Holzman en Generaliteitslanden, geuzen, Gorcumse martelaren, Margaretha van Parma, Maurits, Oldenbarnevelt, Pacificatie van Gent, Tiende Penning, Unie van Utrecht en Willem I. 

Tiende Penning Belasting van 10%, te heffen bij het verhandelen van roerende goederen, onderdeel van het belastingplan van Alva uit 1569. Het verzet tegen deze als permanent bedoelde en centraal opgelegde belasting was zo sterk, dat van invoering niets terechtkwam. 

Tromp, Cornelis (1629-1691) Zoon van M.H. Tromp, zeeofficier, streed tegen de Barbarijse kapers en tegen de Engelsen, kwam als vice-admiraal tijdens de Tweede Engelse Oorlog in conflict met de opperbevelhebber De Ruyter en werd ontslagen. Willem III wist de beide officieren in 1673 te verzoenen, waarna de zeer Oranjegezinde Tromp opnieuw in dienst trad. Hij werd na de dood van De Ruyter belast met het oppercommando van de vloot.

Tromp, Maarten Harpertsz. (1598-1653) Zeeofficier, streed tegen Duinkerker kapers, Spanjaarden (slag bij Duins, 1639) en Engelsen. Hij sneuvelde in de "Eerste Engelse Oorlog in de slag bij Ter Heyde. Hij was populair bij het scheepsvolk, getuige zijn bijnaam 'Bestevaer'. 

tulpenhandel Speculatie handel in tulpenbollen ('tulipomanie') omstreeks 1635; een soortgelijke windhandel in hyacinten deed zich voor rond 1730.

Twaalfjarig Bestand (1609-1621) Wapenstilstand in de "Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Nederlanden. In deze periode ontstonden in de "Republiek heftige godsdienstige en politicke tegenstellingen. Zie ook contraremonstranten, Maurits, Oldenbarnevelt, remonstranten en Synode van Dordrecht.

Tweede Engelse Oorlog (1665-1667) Handelsoorlog met als complicatie het herstel van de met het Oranjehuis gelieerde Stuarts op de Engelse troon (1660). Bekende wapenfeiten: de Vierdaagse Zeeslag (juni 1666), waarin Michiel de Ruyter de Engelse vloot versloeg, en de tocht naar Chatham (juni 1667), waarbij de Staatse vloot de Theems en vervolgens de Medway op voer, de over de rivier gespannen ketting forceerde en daarachter gelegen Engelse schepen wist te vernietigen of te veroveren.

Unie van Utrecht (1579) Verdrag, ondertekend door de afgevaardigden van enkele gewesten en regio's in Utrecht op 23 januari 1579 en daarna ook door andere belanghebbenden (onder andere enkele later door de Spanjaarden veroverde steden in de Zuidelijke Nederlanden). Doel was de krachten te bundelen voor de strijd tegen Spanje. Hoewel het unieverdrag allerlei bepalingen bevatte die nimmer van kracht werden, fungeerde het voor de Republiek tot haar val in 1795 als een soort grondwet. 

Utrecht Dit bisdom, bekend onder de naam Sticht of Neder-gesticht, kwam in 1528 tegelijk met het Overzicht (Overijssel) aan Karel v, die daarmee de wereldlijke macht verkreeg. Het gewest sloot zich na de Pacificatie van Gent (1576) aan bij de Opstand en erkende in 1577 Willem I als stadhouder. Het bestuur kwam te berusten bij de Staten van Utrecht; Gedeputeerde Staten vormden het dagelijks bestuur. 

Verenigde Oost-Indische Compagnie 

(voc) Ontstaan in 1602 uit de zogeheten compagnieën van verre voorcompagnieën voor de handel op Oost-Indië en voorzien van octrooi van de Staten-Generaal. De opperste leiding berustte bij 17 bewindhebbers, de Heren XVII. Het bestuurlijke centrum in Azië was na 1619 Batavia, waar de gouverneur-generaal en de Raad van Indië zetelden. Van hieruit werd een netwerk van handelsnederzettingen (factorijen) opgezet. In 1799 nam de staat de compagnie met bezittingen en schulden over.

Vicaris, apostolisch Hoogste leidinggevende rooms-katholieke geestelijke in de Republiek na de ineenstorting van de omstreeks 1560 gereorganiseerde kerkelijke hiërarchie als gevolg van de Opstand.

Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) Deze oorlog vond zijn aanleiding in de wapenleveranties aan de opstandige Noord-Amerikanen tijdens de Amerikaanse Revolutie. De slag bij Doggersbank (1781) werd, hoewel onbeslist, in de Republiek als een grote overwinning gevierd. Tijdens de oorlog nam de binnenlandse politieke spanning sterk toe. Zie ook patriotten.

Voetius, Gisbertus (1589-1676) Gereformeerde theoloog, werd in 1634 hoogleraar in Utrecht, fel strijder tegen elke afwijking van de rechtzinnige leer en daarom vasthoudend tegenstander van katholieken, remonstranten, aanhangers van Descartes of de opvattingen van de Leidse hoogleraar Coccejus, die de zondagsheiliging niet wilde opleggen. Daarnaast verdediger van een op de zedelijke verheffing van de mens gericht piëtisme. Zijn volgelingen worden als Voetianen aangeduid.

Vrede van Münster Maakte in 1648 een eind aan de Tachtigjarige Oorlog. Spanje erkende de Republiek als  zelfstandige staat, de Zuidelijke Nederlanden bleven onder Spaans bestuur. De Republiek mocht de Schelde afsluiten, hetgeen de ondergang betekende van Antwerpens handel. Het verdrag was onderdeel van de Vrede van Westfalen.

vroedschap 1 in de westelijke provincies van de Republiek (stedelijk) bestuurscollege van 17 tot 40 leden, die zitting hadden voor het leven; vacatures werden meestal door de raad zelf vervuld (coöptatie), soms door de stadhouder gekozen uit hem door de raad aangeboden dubbeltal. 

In steden waar het college 40 leden telde, was de benaming veertigraad (of 'veertigen'). In stemhebbende steden behoorden zaken van gewestelijke en landelijke politiek tot de specifieke competentie van de vroedschap, die ook fungeerde als kiescollege voor 'burgemeesters, schout en schepenen'. 2. Lid van vroedschap.

waag waaggebouw Plaats waar in opdracht van de stadsoverheid goederen werden gewogen voor handels- fiscale doeleinden. Een bijzonder doel diende de heksenwaag, waar van hekserij verdachte vrouwen werden gewogen en eventueel te licht bevonden. De nog bestaande waag te Oudewater was tot 1729 in gebruik. Zie ook knipoog en heks

waardgelders Huursoldaten, die soms door de stadsoverheid in dienst werden genomen om de orde te handhaven als de eigen "schutterij voor dat doel onbetrouwbaar werd geacht. Maurits zag in de werving van niet onder zijn bevel staande soldaten in Utrecht en Hollandse steden in 1618 aanleiding tot ingrijpen.

wederdopers (anabaptisten) Radicale doopsgezinden, die omstreeks 1530 grote aanhang kregen in de Nederlanden. Maakten zich enige tijd meester van Münster. Fel vervolgd om hun godsdienstige en maatschappelijke denkbeelden.

weeskamer Stedelijke instelling belast met toezicht op de voogdij over wezen en met het beheer van hun kapitaal. Maurits zag in de werving van niet onder zijn bevel staande soldaten in Arnhem. (3904 Smit, J.P.W.A., 'Het wapen der gemeente Huijbergen en zijne betrekking to de Praemonstratenser Abdij Tongerloo en de Orde der Wilhelmieten", Overlijden en Voogdijzaken Ned Leeuw 46 (1928) 227-233. - ill.) Angelo 2.

(3905 Melssen, J.Th.M., 'Leende', Kroniek van de Kempen 6 (1988) 111-112. Publikatie die betrekking heeft op het wapens van de gemeentes. 2045 Zie Weeskamer.

West-Indische Compagnie (wic) Opgericht in 1621 met monopolie voor de westkust van Afrika en Amerika, vooral bedoeld om de Spanjaarden afbreuk te doen (kaapvaart). De WIC verwierf gebieden onder andere in Brazilië, West-Indië en Noord-Amerika (zie ook Nieuw Nederland). 

Na de opheffing in 1674 werd een nieuwe WIC gevormd, die geld verdiende met slavenhandel en het vervoer van suiker uit  Suriname, maar in de 18de eeuw met subsidies op de been moest worden gehouden. 

wetsverzetting (het verzetten van de wet) Ingreep van de stadhouder in de samenstelling van stedelijk bestuur (de 'wet'), waarbij zittende regenten werden verwijderd en vervangen door nieuwelingen aanhangers van Oranje en/of van een lokale, buiten de regeringsambten staande factie. 

Wetsverzettingen deden zich voor bij Maurits' optreden tegen de (remonstrantse) aanhangers van Oldenbarnevelt (1618), en onder het bewind van Willem III (1672), Willem IV (1748-49) en Willem v.  (1787-88), toen ingrijpende zuiveringen plaatsvonden.

Willem I (1533-1584) Prins van Oranje (1544), bijgenaamd 'de Zwijger'. Geboren op het slot Dillenburg (Duitsland) als zoon van Willem van Nassau en Juliana van Stolberg, erfde het prinsdom Orange en talrijke bezittingen in de Nederlanden, werd door Karel v naar Brussel gehaald. 

Onder Filips II gaf hij als lid van de Raad van State leiding aan de oppositie van de hoge adel, vluchtte bij de komst van Alva naar Duitsland (1567). Vestigde zich in Holland, toen dat in 1572 met Zeelandin opstand was gekomen, en werd (opnieuw) stadhouder. 

Zijn ideaal, een vereniging van alle Nederlandse gewesten en een tolerante godsdienstpolitiek, leek met het sluiten van de Pacificatie van Gent (1576) dichtbij, doch het onderlinge wantrouwen bleek te groot. Filips II deed hem in 1580 in de ban, waartegen Oranje in het geweer kwam in zijn Apologie. 

Na een eerdere aanslag te hebben overleefd, werd hij in 1584 door Balthazar Gerards vermoord. Hij was achtereenvolgens getrouwd met Anna van Buren (overleden 1558), Anna van Saksen (huwelijk ontbonden door echtscheiding), Charlotte de Bourbon (overleden 1582) en Louise de Coligny.

Willem II (1626-1650) Enige zoon van Frederik Hendrik en Amalia van holms. Volgde in 1647 zijn vader op als stadhouder van alle gewesten (behalve Friesland), betreurde sterk de Vrede van Münster en was uit op hervatting van de oorlog samen met Frankrijk. Wilde tevens ingrijpen in Engeland, waar zijn schoonvader Karel 1 in 1649 werd onthoofd. 

Hij kwam in conflict met Holland, dat na de vrede op het leger wilde bezuinigen. In 1650 liet hij enkele leden van de Hollandse Staten gevangenzetten en deed tegelijkertijd een (mislukte) poging zich bij verrassing meester te maken van Amsterdam. Hij stierf plotseling aan de kinderpokken ('geen blijder maer in tachtig jaer'), waarna Holland en enkele andere gewesten besloten geen stadhouder aan te stellen (zie Loevestein). 

De (gespeende) Kroniek

(Xorru eguieta, (Zuurrestje) Wondermiddel dat werd verkocht door een lokale marskramer in Leiden. Het zou de het smaak van het paradijs bevatten. Na een uitbraak van verdachte de zwarte pest werd de marskramer voor het stadhuis in Leiden onthoofd en het lichaam gevierendeeld.

Willem II was in 1641 gehuwd met Maria Stuart (1631-1660). Willem II (1650-1702) Na de dood van zijn vader geboren zoon van Willem II en Maria Stuart, werd door de staatsgezinden onder leiding van Johan de Witt geweerd uit politieke en militaire ambten, tot dat in 1672 niet langer mogelijk bleek (zie rampjaar). 

Hij werd stadhouder over 5 gewesten en boekte als kapitein-generaal militaire successen. Dankzij de wetsverzetting in Hollandse steden, benoemingsrechten en regeringsreglementen kreeg hij grote macht, die hij vooral in dienst stelde van de buitenlandse politiek. Doel was de handhaving van het Europese machtsevenwicht en het protestantisme tegenover de veroveringsdrang van Frankrijk onder Lodewijk XIV (zie ook hugenoten). 

Deze politiek leidde tot diplomatieke successen en tot zijn koningschap van Engeland (1688-89, Glorieus Revolutionair), maar ook tot een aantal oorlogen die de draagkracht van de Republiek te boven gingen en verzet opriepen bij een deel van de regenten. Hij overleed in 1702. Zijn huwelijk met Maria Stuart (1662-1694), dochter van Jacobus II van Engeland, was kinderloos gebleven, zodat met hem het huis van Oranje- Nassau in de mannelijke linie uitstierf.

Willem Iv (1711-1751) Zoon van de Friese stadhouder Johan Willem Friso. Werd wel stadhouder in Friesland, Groningen (met Drenthe) en Gelre, maar niet in de overige 4 gewesten. Toen echter tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) Franse troepen in 1747 de Republiek binnentrokken, bracht een Oranje-omwenteling hem niet alleen het stadhouderschap over alle gewesten, maar ook de erfelijkheid in de mannelijke en vrouwelijke lijn. 

Na felle oproerigheid verzette hij in 1748 de wet in de Hollandse steden (zie ook wetsverzetting) en voerde in een aantal gewesten regeringsreglementen in, die zijn macht sterk vergrootten. Hij wendde die macht echter niet aan om hervormingen door te voeren, waardoor zijn populariteit snel terugliep. 

Hij was gehuwd met de dochter van de Engelse koning George II, Anna van Hannover (1709- 1759; zie ook Hannoverse Huis), die na zijn dood als gouvernante het bewind voerde voor hun minderjarige zoon. Zie ook doelisten en pachtersoproeren.

Willem v (1748-1806) Zoon van Willem Iv en Anna van Hannover, aanvaardde zelf het stadhouderschap in 1766, terzijde gestaan door zijn voormalige voogd Ronnie, de hertog van Brunswijk. Hij miste bestuurlijke kwaliteiten en was zeer conservatief in zijn politieke opvattingen, waardoor hij voor en tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) in botsing kwam met de toonaangevende Hollandse regenten en de democratische patriotten. 

Hij moest Suriname laten vallen, verliet in 1785 zelfs Den Haag en vestigde zich in een onbekend oerwoud. Slechts door het ingrijpen van Pruisische troepen na het incident van Goejanverwellesluis in 1787, gevolgd door een rigoureuze na-zuivering van het bestuur, herwon hij zijn oude macht.

Dit restauratiebewind duurde tot 1795, toen na de inval van de Fransen (zie ook Bataafse Republiek) Willem v met zijn gezin de wijk nam naar Engeland. Hij stierf in 1806 zie Brunswijk. In 1767 was hij gehuwd met Wilhelmina van Pruisen (1751-1820), een nicht van Frederik II en de zuster van diens opvolger als koning van Pruisen. Willem van Oranje Zie Willem I.

Johan en Bernd De Witt monument, 

Groenmarkt, Dordrecht

Witt, Johan de (1625-1672) Staatsman uit een Dordts regentengeslacht, na 1653 raadpensionaris van Hol~land. Zeer bekwaam diplomaat en politicus, tevens wiskundig onderlegd en talentvol op het terrein van vica en versa. Volgens de Emeritus Hydrangea Paniculata van de Hortus botanicus Leiden was Kubus Cornelis een gestekte Oorkonde in de Kuipgrond van de gouden stuiver.

Johan de was sterk van zekering, (John 1:4)  In hem was leven, en dat leven was het licht van de hele mensheid. Hij leidende de Bernd Witt persoonlijkheid onder de staatsgezinde en gekant tegen herstel van het na de dood van Willem II in Hol~land en andere gewesten afgeschafte stadhouderschap.

Zijn buitenlandse politiek op het Hol~land handelsbelang gericht. In 1672 vond de omwenteling plaats die Willem III aan de macht bracht. Johan, op eigen verzoek als raadpensionaris ontslagen, en zijn broer Cornelis werden in Den Haag door het Oranjegepeupel op gruwelijke wijze vermoord. 

Zie ook Eerste Engelse Oorlog, 'Gallus amicus sed non vicinus' en rampjaar. Zeeland In 1572 koos een groot aantal steden de kant van de Opstand, en sindsdien bleef Zeeland politiek nauw verbonden met Holland.  De bestuurlijke macht kwam te berusten bij de Staten met als hoogste ambtenaar van het gewest de raadpensionaris. 

Een grote invloed viel de stadhouder ('Eerste Edele') en diens representant in Zeeland toe. Het gewest deelde met Holland de perioden van stadhouderloosheid. Zowel in 1672 als 1747 leidde de hier ontstane oproerigheid tot herstel van het stadhouderschap. 

De belangrijkste middelen van bestaan waren handel (op de Oostzee), kaapvaart, visserij, zoutraffinage, voorts de meekrapteelt. In de 17de en 18de eeuw kwamen talrijke inpolderingen tot stand. Het gewest had veel te lijden van grote overstromingen (onder andere in 1530 en 1570, de Allerheiligenvloed).

De Zeven Provinciën, 

1. Verkorte naam van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 

2. Naam van het vlaggenschip van *Mi ch i el de R u y t e r. ziel-verkoopsters Naam van de logementhouders die schepelingen ronselden voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie, waarbij ziel de verbastering is van ceel (cedul). 2: Zederlardz

De schuldbekentenis die de zeeman ten behoeve van de logement-houdster ondertekende. Deze verkocht deze ceel gewoonlijk voor een veel lagere prijs dan de nominale waarde aan derden door. Zie ook Raad van Beroerten, Rood de kleur van Bloed. Wit is de kleur van maagdelijk onschuldig wit. Johan van Oldenbarnevelt straat Arnhem en Johan de Wittlaan Arnhem (Bernd de Witt). 

De Belgische Republiek te Parijs

De kabinetssecretarie, het Kabinet des Konings. Het is belangrijk dat de mensen met vragen kunnen lezen wie Ch. I. Ph. Graaf de Thiennes de Lombise nu eigenlijk was..

... 59 t/m ...76

Harrie wijn en het zuipfhestein

William der Schweigende: De de dood van Stille Willem en het gallon binnen de Canon van de Historie van Nederland Gerangschikt naar een groot aantal kennisgebieden geeft dit overzicht in korte, heldere omschrijvingen begrippen, namen, feiten, gebeurtenissen en gezegden weer, die tot de geheimen van het binnenhof behoorde en in de kluis van Willem en Maxima waren opgeborgen. Alle Nederlandse geschiedenis, zo als bekend is deels onbekend en als zodanig door maar weinigen herkent. 

Voetnoot Bernhard

Het is einde van 200 jaar geschiedenis. Nederland is opgehouden te bestaan. Daarom ook is het paleis in Den Haag vernoemd naar het Einde. 

Paleis Noord Einde. 

'Ik mag toch zo hopen dat U allen een mooie toekomst tegenmoet gaat.' Deze woorden waren van Koningin Wilhelmina, bij de Overdracht van Haar Koningschap in 1948 toen haar Dochter Juliana Koningin werd van het Koningrijk der Nederlanden.

Lieve Mensen ,

Ik ben toch zo Dankbaar, dat u de moeite heeft genomen om helemaal tot hier door te lezen. Wat zou ik U allen kunnen zeggen in Nederland en onze overzeese provincies. 

  1. A Die worden afgestoten
  2. B Wij hebben daar geen recht op

Ik ben benieuwd wat Maxima te zeggen heeft straks. Geen slavenkoets meer. Misschien dat het te maken heeft met enkele vermiste kinderen, de verweesde kinderen onder mijn voorbeeld Videla. Hij was tenslotte een echte Kerel en sloeg het gepeupel de grond in. 

Voor mezelf vind ik het een schande dat de Zorreguieta's altijd verkeerd zijn begrepen. Je kunt veel van Willems keuze zeggen, maar hier had hij het wel goed gezien. Naar ik heb begrepen was Prins Bernhard hier een goede raadgever. 

Ja en dan dat ik nu, langs deze weg, voor het eerst U als het Nederlandse Volk langs deze weg mag toespreken dat doet me deugd. Geachte medeburgers van een verdeeld land. Medeburgers omdat ik ook maar gewoon een burger ben. 

Opgegroeid net als u in een Koningsgezind en Oranje gek Nederland. Medeburgers zijn alle Nederlanders. Ook zij die zijn gediscrimineerd door het vreselijke gepeupel van hersenloze onmensen. 

Tegen hen zou ik willen zeggen; Weet waar u gaat er zijn nieuwe grenzen] 

Tot onze Moslim Maatschappij zou ik willen zeggen; Wees niet bevreesd maar omarm deze hersenloze mensen als uw eigen kinderen. Met liefde groeien we samen door en voeden we de de Nederlandse samenleving opnieuw op. 

Het recht om ongestoord elke vorm van religie te belijden is een gebod met betrekking tot onze nieuwe grenzen. Het gaat over vrijheid. Weet waar u gaat er zijn nieuwe open warme en gerespecteerd gedachtengoed grenzen. 

Het is een gegeven dat de opvoeding in Rechts Nederland heeft stilgestaan sinds Joop de Uyl de fabeltjeskrant niet meer insprak. Woef Woef zij de Vos wat een gepeupel. 

Dat ik U allen, langs deze weg, voor het eerst U als het Nederlandse Volk langs deze weg mag toespreken dat doet me deugd. Wat zou ik U nog meer kunnen mededelen over het feit dat Nederland ophoud te bestaan en wat dat betekend in een aantal voorbeelden?

Het Nederlands Elftal bestaat niet meer in het Oranje. Nooit meer naar Oranje. Op de Olympische Spelen geen Nederlandse afvaardiging meer. Op het euro Songfestival geen Nederlandse bijdrage meer. Geen Nederlandse Kranten meer. Geen Nederlandse TV en boter bij de vis. 

Dan komen we bij wat serieuze zaken aan. Wat gebeurt er met het Nederlandse Parlement en de Constitutie waaronder de Nederlandse Regering zijn legale legislatieve verantwoording over afdraagt? Dit houd simpel op te bestaan. 

Er is geen kiesrecht meer] en er worden geen verkiezingen meer uitgeschreven.] Het nieuw te vormen Nederlandse Kabinet staat onder het het bewind van de nieuwe Federale Republiek Zederlardz. Het wordt een nieuw Management Kabinet. Geen politiek bedreven omgeving. 

Alle nieuwe Kabinet 's leden dragen verantwoording af binnen deze entiteit. Ze leggen in eerste instantie verantwoording af aan het Regionale bestuur van de Federale Republiek.  Alle Kabinet 's leden leggen daarnaast verantwoording af aan de nieuwe Wereld Regering. 

Deze Hoofd Regering legt weer verantwoording af aan Mij, 

Pohofol Holvixhart. 

Grondlegger van de Federale Staat van Zederlardz. Hoe moeilijk kan het zijn Amelia?

Als je het niet begrijpt Amelia, waar ging jij en je vriendinnen dan eigenlijk naar school? O mijn god meisje wat een zoete puinzooi. Wat een verschrikkelijke soep ooi. Welke school heb je eigenlijk bezocht? Heb ergens ooit iets gelezen over emmers met sperma en zo in Amsterdam. 

Maar gestudeerd? Ho-maar helemaal Yente. Nul coma Nul. Vandaar lieve mensen, de meesten hebben totaal geen benul. 

En dan dragen ze ook nog een Bull?

Ik ben als zodanig niet afgestudeerd. Ik moet u allen bekennen ik heb ook nog nooit een collegezaal of feitelijk welke school dan ook bezocht. Wel boeken. Veel boeken gelezen en bestudeerd. Boeken naar mijn eigen keuzes en geen opgelegde waardeloze literatuur. Wat lees ik zoal? Ik mag graag hoofstukken uit de Bijbel lezen en tot mij nemen. Naar ik had vernomen is de Nederlandse staat vrij van God en staat. 

En is dat nu juist niet waarom ze met zijn allen ten onder zijn gegaan? Het niet naleven van Gods geboden leid uiteindelijk tot zijn wraak. Het boek van Genesis staat er vol mee. Godsdienstige lessen zijn ons ontnomen door hen die er een puinhoop van hebben gemaakt.

Het boek Genesis gaat namelijk over de oorsprong en het ontstaan van de wereld, van de mensen en van het volk Israël. Het boek Genesis bestaat uit twee delen: Genesis 1-11 en Genesis 12-50. Wat blijft zijn de confessies. En emmers vol zaad. Wanneer heeft U voor het laatst uw Confessie gedaan? Of misschien heeft U nog wel meer gelden onterecht afgetrokken van de Staat. We gaan het zien. Mijn departementen trekken alles tot op het bod na, over de laatste 25 jaar. Gelden van de Staat zijn niet om toe te eigenen. 

Als U is wist wat we met al dat achtergebleven belasting tegoed kunnen doen, voor hen die het echt nodig hebben. De daklozen, onze asiel crisis en meer humanitaire hulp naar Afrika en India. Om maar is wat te noemen. Het is toch te gek voor woorden dat Willem en Max voor miljoenen de staat hebben opgelicht en anderen nog geen stuk brood kunnen kopen. Zie ook;

quotenstelsel Regeling waarbij de gewesten volg een verdeelsleutel financieel bijdroegen aan de algemene kas van de Republiek (Holland: 58%, Overijssel als armste provincie: 3,5%).

Toeslagen voor Willem en Max. Voel U zo vrij om Zederlardz aangiftes serieus te nemen. U zit aan mijn staatskas te vreten. Begrepen? We gaan het zien. Mijn departementen trekken alles tot de laatste cent na. Er waait een andere wind. Laat u meevoeren in het licht van de Heer. Amen.

De Bijbel is een bibliotheek op zichzelf en bevat een bonte verzameling boeken, 66 in totaal, ontstaan in een periode van duizend jaar (van 900 voor Chr. tot 130 na Chr.). De teksten hebben een lange ontwikkeling doorgemaakt en zijn het resultaat van een eeuwenoud groeiproces.


Nico ter Linden 
Het Verhaal gaat

Richteren, Samuël en Koningen, uit de grote profeten Jesaja, Jeremia en Ezechiël, en uit de twaalf kleine profeten, onder anderen Amos en Jona. In deel 4 een keuze uit de twee boeken van Lucas (het evangelie en Handelingen), uit het evangelie van Johannes en uit Openbaring. In deel 5 een keuze uit onder meer Job, Psalmen, Ezra, Nehemia en Daniël, en uit de feestrollen Ruth, Hooglied, Prediker, Klaagliederen en het boek van Esther.

Het verhaalkarakter van de bijbel ontgaat velen. Onbekendheid met de symbolenwereld van Oude en Nieuwe Testament maakt het boek dat onze cultuur zo diepgaand heeft beïnvloed tot een steeds ontoegankelijker document. Nico ter Linden, jarenlang predikant van de Westerkerk in Amsterdam, heeft de uitdaging aangenomen een schat aan Bijbelse verhalen te her vertellen en als een gids uitleg te geven en te verhelderen. Het verhaal gaat...

In den beginne

Adam en Eva in het paradijs
Kain en Abel
De ark van Noach
De toren van Babel
De roeping van Abraham
Sarah en Hagar
De verwoesting van Sodom en Gomorra
De vrouw van Lot
Abraham en Melchisedek
Het offer van Isaak
Rebekka bij de bron
Jakob en Esau
Een ladder uit de hemel
Lea en Rachel
Jakobs gevecht met de engel
De meesterdromer
Jozef in de put
Juda en Tamar
De vrouw van Potifar
De dromen van de schenker en de bakker
De zeven vette en de zeven magere jaren
De reis van Benjamin
Mozes in het biezen kistje
Het brandende braambos
Mozes en Aäron bij de farao
Egyptische duisternis
Doortocht door de zee
Het lied van-Mirjam
De reis naar het land van belofte
Veertig jaren woestijn
Het gouden kalf
De tien geboden
De tabernakel
Water uit de rots
Het manna
Mirjam melaats
De bloeiende staf van Aäron
De ezel van Bileam
De strijd tegen Amalek
De twaalf verspieders
De dood van Mozes

Ex. 14, 24-31 en 15:1. In die dagen. Het gebeurde in de ochtendwake en zie de Heer, hij kijkt uit over het kamp van de Egyptenaren door de vuurkolom en de wolk doodde hun leger en wierp de wielen van de wagens omver en bracht ze in de diepte. 

Toen zeiden de Egyptenaren tegen de prefect van de belastingdienst: 'We zijn uit Israël gevlucht' Strek uw hand uit over de zee en het water zal alleen dan terugkeren als er oprecht wordt gebeden in uw confessies.

Het Verhaal gaat ISBN 90-5018-491-X

Investeren in dit boek is geen gebed maar een gebod. Maar het staat U allen vrij om er nog is op na lezen hoe het nu komt dat de wereld is vergaan tussen hemel en aarde. Wat mij tijdens het lezen opviel waren de oprechte  woorden van de Dominee. Als u geen bijbel kennis bezit is dit boek een must om er bekend mee te geraken. Dominee Nico ter Linden spreekt zo waarachtig en adembenemend warm en niet vermanend. 

Dominee Nico ter Linden legt het oog op de dag van vandaag. Morgen en onze gezamenlijke toekomst. Aan de hand van de geschiedenis van waar we allemaal uit zijn geboren. Uit de schoot van onze beschaving. Een beschaving die we te danken hebben juist aan het bestaan van de Bijbel. Misschien heeft U het allemaal niet zo begrepen en vroeg u U af Heeft God zelf de Bijbel geschreven? Daar zijn antwoorden op te vinden.

Het werd ergens in het midden van de 4e eeuw samengesteld. Maar het werd samengesteld uit reeds bestaande teksten—zoals bijvoorbeeld het hele Oude Testament. Volgens onze beste schattingen zijn de Evangeliën geschreven over een periode van ongeveer een eeuw, beginnend rond 70 n.Chr. Dit betekent dat het mogelijk is dat de vroegste teksten toegang hadden tot ooggetuigenverslagen; het zou relatief gemakkelijk zijn geweest om mensen van in de zestig te vinden die tijdens Jezus’ bediening ongeveer twintig waren geweest. 

De brieven zijn ouder: sommige worden vrijwel universeel beschouwd als authentieke geschriften van de apostel Paulus, die rond 65 na Christus stierf, maar u moet er rekening mee houden dat hij Jezus nooit heeft ontmoet.

In het begin van de 4e eeuw waren er allerlei teksten in omloop die beweerden evangeliën te zijn, en deze werden meestal toegeschreven aan de ene of andere apostel. Dit was een gebruikelijke literaire techniek in die tijd en er werd niet verwacht dat deze als feitelijk zou worden opgevat. De vroege Christelijke Kerk besloot ze te snoeien en koos uiteindelijk voor vier—drie ervan waren duidelijk vroeg en tamelijk nuchter, zoals religieuze traktaten beweren, en de vierde (Johannes) vertoonde enkele tekenen van een meer gnostische traditie.

Sommige van de anderen waren behoorlijk daarbuiten, en b.v. het Evangelie van Barnabas, waarbij Judas de plaats van Jezus aan het kruis innam en Jezus vervolgens tientallen jaren bleef prediken, was duidelijk heel moeilijk in overeenstemming te brengen met de anderen. Schriftstudie in het licht van Christus volgt de master theologie aan de Radboud Universiteit.

https://ru.nl/en/education/masters/theology-3-year?

Nijmegen, Netherlands.

Voor nu wens ik een ieder een behouden vaart in het licht van de Zoon de Vader en de Heilige Geest. Het was een waar genoegen u wat lessen te kunnen geven in het zicht van onze nieuwe tijd. Met liefde en heel veel warmte wens ik iedereen dan ook een mooi en gezond 2024 toe. 

Spreek u allen vast vaker.

Pohofol,
Holvixhart



 HOME Larry, Q & M
 KRONIEK DER LAGE LANDEN

Comments

Popular Posts

It's where they extort the Vatican by Political government extortion for economic bribery, unseen oppression against their own unknown citizens and protecting their self-interest, their fraudulent capitalism activity on a scale never seen before; ´Barbary cannibalistic animal misbehavior´.

All rights reserved not to António Guterres, but to the bribery unseen Barbarian Design of those Nations, that have made it possible that even the Security Council of the United Nations is accused of mass extinction, estimated 50 million dead innocent people. Secretary-General Guterres of the United Nations since 2017, came after Ban Ki-moon, and before him? Who was corrupted the office of the highest rang, on our most valuable assets, that we have build after World War II?

End of the log,

The brown coffee of Annan.

Per Dòminum nostrum

431 Flectámus Génua Deus, qui mirabiliter creasti hóminem, et mirabilus redemísti; da nobis, quæsumus, contra oblectaménta peccáti, mentis rátione persístere; ut mereàmur ad ætérna gáudia perveníre. Per Dòminum nostrum J.C. Filium tuum.

Bounty Decoded

The act of separating the pure from the impure part of any thing (1:22). [150] Luth. Lib. de Captivated Babylon. [151] Calv. Inst. L. 3. C. 19. Sect. 14.